Yeni gemi nakliye hattı, Türkiye’yi doğrudan Orta Asya’ya bağlayacak

Yeni gemi nakliye hattı, Türkiye’yi doğrudan Orta Asya’ya bağlayacak

Marmara Denizi'nden Hazar Denizi'ne uzanan yeni bir gemi nakliye hattı oluşturulacak ve Türkiye'yi Rusya iç su yolları üzerinden doğrudan Orta Asya bölgesine bağlayacak.

P&O Maritime Logistics şirketi tarafından salı günü yapılan basın açıklamasına göre, Türkiye-Hazar hattı olarak bilinen yeni nakliye rotası, DP World Yarımca ve çeşitli DP World Group şirketlerinin destekleriyle P&O Maritime Logistics işbirliği ile başlatılacak.

Şirketin yaptığı açıklamaya göre yeni hat, Türkiye ile Orta Asya bölgesi arasında ilk kez düzenli konteyner bazlı nakliyeyi sağlayacak.

Ayrıca açıklamada, bu yılın nisan ayının sonlarında yapılan ilk deneme yolculuğunun başarıyla tamamlandığı aktarıldı.

2020 yılında Türkiye, Rusya ve Orta Asya arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 31 milyar 200 milyon ABD doları gerçekleşti. Bölge, Türkiye ihracatının yüzde 6'sını ve Türkiye ithalatının 9,6'sını oluşturmaktadır.

P&O Maritime Logistics, çoklu taşıma gemisini (MCV) Türkiye’nin Yarımca derin su limanını Rusya iç su yolları aracılığıyla Kazakistan’ın Aktau Limanı ve Türkmenistan’ın Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Ticaret Limanı’na bağlayan güzergahta kullanacak.

Şirketin basın açıklamasında, "MCV tipi gemiler, Rus nehirlerindeki gemi trafiği için uygundur. En az iki geminin daha donatılması ve önümüzdeki aylarda nakliye için hazır hale getirilmesi bekleniyor" diye belirtildi.

Ayrıca yeni hatta, ağırlıklı olarak endüstriyel makineler, inşaat malzemeleri, tekstil, kozmetik, beyaz eşya ve mermer gibi konteynerli ürünlerinin taşınacağı aktarıldı. Bunun yanı sıra dökme yük ve proje kargoları için uygun hizmetler sağlayacak.

P&O Maritime Logistics CEO'su Martin Helweg, Türkiye, Rusya ve Orta Asya arasındaki ticaretin verimliliğini artırmak için muazzam bir potansiyelin bulunduğunu kaydetti.

Merkezi Dubai'de bulunan P&O Maritime Logistics, açık deniz enerjisi, liman hizmetleri ve lojistiğe yönelik denizcilik çözümleri sunan önde gelen şirketlerden biridir. Şirket, sahibi olduğu yaklaşık 400 gemiyi işletmektedir.

46 hektarlık bir alanı kaplayan DP World Yarımca Limanı, Türkiye’nin Marmara bölgesinde bulunan en büyük konteyner terminallerinden biridir ve yılda 1 milyon 300 bin TEU (20 fite eşdeğer konteyner) konteyner kapasitesine sahiptir.

İlgili diğer haberler

Yu Group, Maslak Dream by NEW INN projesini tanıttı
AEK, Türkmenistan ve İran üzerinden demiryolu taşımacılığıyla ilgileniyor
Saxo Bank: Petrol fiyatları 2022 yılında 100 ABD dolarını aşabilir
Rystad: 2021’de hidrokarbon kaynakları keşfinde rekor düşüşler yaşanacak
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 2023'te 25 farklı ülkeye 36 ziyaret gerçekleştirdi
Kazakistan, İran üzerinden Körfez ülkelerine bir rota açmayı planlıyor