Türkmenistan ve Hindistan'ın hükümet yetkilileri ve şirketleri, geçtiğimiz cuma günü yapılan çevrimiçi toplantıda bir araya gelerek, eczacılık sektöründeki yeni işbirliği fırsatlarını değerlendirdiler.
''Hindistan - Türkmenistan Eczacılık Sektöründe İşbirliği'' başlıklı çevrimiçi toplantı, Hindistan'ın Türkmenistan Büyükelçiliği ile Hindistan'ın Pharmexcil ilaç ihracatı teşvik ajansı ortaklığında düzenlendi.
Çevrimiçi toplantıda Türkmenistan, Sağlık ve İlaç Sanayi Bakanlığı İlaç Tescil Dairesi Başkanı ve Bakanlık temsilcileri tarafından temsil edildi. Ayrıca toplantıya iki ülkenin eczacılık şirketleri ve bu sektörde faaliyet gösteren özel sektör temsilcileri de katıldılar.
Hindistan'ın Türkmenistan Büyükelçisi Dr.Vidhu Nair konuşmasında, eczacılık alanında ikili ticaretin arttığını, Türkmenistan piyasasında Hindistan ilaçlarına olan talebin ve güvenin yüksek olduğunu dile getirdi.
Hindistan, Nisan 2019-Mart 2020 tarihleri arasında Türkmenistan’a toplam değeri 20 milyon ABD dolarını aşan ilaç ihracatı gerçekleştirdi.Bu rakam, Türkmenistan’a ithal edilen toplam ilaç ürünlerinin yüzde 15’ini oluşturmaktadır.
Açıklamaya göre, Mart 2020-Ocak 2021 tarihleri arasında Hindistan’ın Türkmenistan’a ihraç ettiği ilaç ürünlerinin toplam değeri 21 milyon ABD dolarına tekabül etti ve geçtiğimiz yılın ilgili dönemiyle kıyaslandığında yüzde 17 arttı.
Hindistan Büyükelçisi, ilaç sektöründe yeni işbirliği fırsatları, ayrıca Ayurveda gib geleneksel şifa kaynakları alanında işbirliği teklifinde bulunarak, Büyükelçiliğin ikili ticareti teşvik etmeyi amaçlayan girişimlere olan desteğini ifade etti.
Türkmenistan İlaç Tescil Dairesi Başkanı Övez Ovvadov, Hindistan ilaçlarının kalitesine yüksek değer biçerek, Türkmenistan tarafının ikili ticareti daha da geliştirmekle ilgilendiğini kaydetti. Toplantı sırasında İlaç Tescil Dairesi personeli, Türkmenistan'daki tıbbi ürünlerin ve aletlerin tescil prosedürü ile ilgili bilgi verdi.
Pharmexcil ilaç ihracatı teşvik ajansı başkanı Uday Baskar da katılımcılara Hindistan ilaç sektörünün potansiyeli hakkında bilgi verdi.
Ayrıca, COVID-19 salgını sırasında Hindistan eczacılık sektörünün küresel gelişiminin önemine de değinildi. Büyükelçilik açıklamasına göre Hindistan, 70’den fazla ülkeye 58 milyon doz COVİD-19 aşısı tedarik etti.
Büyük Britanya'da bulunan AstraZeneca şirketi ve Oxford üniversitesi tarafından icat edilen Covieshield aşısının Hindistan'da üretilmesine yönelik ülkenin Serum Institute of India şirketi çalışmalarını sürdürüyor. Şirket ayrıca, gelişmekte olan ülkelere 100 milyon doz aşı sağlamaya yönelik Gavi Aşı İttifakı ve Bill & Melinda Gates Vakfı ile işbirliği yapıyor.
Ek olarak, Hindistan’ın Bharath Biotech şirketi Hindistan araştırma enstitüleriyle birlikte, yerel Covaxin COVID-19 aşısını geliştirdi ve bunu 40 ülkeye ihraç etmeyi planlıyor.
Dr. Reddy's Laboratories ve Hetero gibi birkaç Hindistan şirketi, 875 milyon doz Sputnik-V aşısı üretimine yönelik Rusya'nın Doğrudan Yatırım Fonu (GMRG) ile anlaşma imzaladılar. Zydus Cadila, Biological E. Ltd, Aurobindo ve Genova gibi Hindistan şirketleri de çeşitli uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde aşılar geliştirerek, aşı üretiminin çeşitli aşamalarında ilgili çalışmaları yürütüyorlar.
200'den fazla ülkeye jenerik ilaç tedarik eden Hindistan, hacim açısından 3. ve değer açısından 10. sırada yer almaktadır. Küresel bazda jenerik ilaç üreten 25 şirketin 9’u Hindistan’da bulunuyor ve bu ilaçların yüzde 55’inden fazlası yurt dışına ihraç ediliyor. Hindistan, Dünya Sağlık Örgütü tarafından lisanslanan ilaç karışımlarının yüzde 90’ını tedarik ediyor.