Türkmenistan Ziraat Enstitüsü'nün eğitim çiftliğinde, Daşoguz Vilayet Orman Müdürlüğü'nde ve Karakum Çölü'ndeki Bokurdak yerleşim biriminin Yerbent çiftçi birliğinde modern seralar devreye alındı.
Seralar, Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO), Küresel Çevre Fonu (GEF) ve “Orta Asya ve Türkiye'de Kuraklığa Meyilli ve Tuzdan Etkilenen Tarımsal Üretim Peyzajlarında Entegre Doğal Kaynaklar Yönetimi” (CACILM2) projesi kapsamında uygulandı. FAO'dan pazartesi günü yapılan basın açıklamasına göre, projenin uygulanmasında hem geleneksel hem de yenilikçi malzemeler kullanıldı.
Seralar termal yönetim, oksijenasyon, damla sulama ve diğer aşırı koşullarda üretim verimliliğinin sağlanması için modern teknik ekipmanlarla donatılmıştır.
Daşoguz vilayetinde inşa edilen seralarda meyveli ve meyvesiz ağaçların fideleri ile diğer mahsuller yetiştirilecek. Fideler daha sonra yerel çiftçilere, ormancılık işletmelerine, eğitim kurumlarına ve diğer kurumlara dağıtılacak.
Karakum Çölü'nde inşa edilen serada çöl bitkileri ve çalı fideleri yetiştirilecek. Fideler daha sonra yeniden ağaçlandırma ve çöl meralarının yeşil bir alana dönüştürlmesi kapsamında çöl alanına dikilecek.
Ayrıca seralarda çiftçilerin tarla okulları çerçevesinde yerli uzmanlar, üniversite ve diğer okul ögrencilere uygulamalı eğitim verilmesi ve teknolojilerin tanıtılması planlanıyor.
Mayıs 2018'de başlatılan ve 75 milyon ABD dolarından fazla bütçeye sahip “Orta Asya ve Türkiye'de Kuraklığa Meyilli ve Tuzdan Etkilenen Tarımsal Üretim Peyzajlarında Entegre Doğal Kaynaklar Yönetimi” (CACILM2) projesi, katılımcı ülkelerin hükümetleri tarafından ortak finanse edilen en büyük sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi girişimlerinden biridir.