Çin ile Türkmenistan arasındaki karşılıklı ticaret hacmi, yılın ilk yedi ayında yüzde 53,4 arttı. China Daily gazetesi, Çin Gümrük İdaresi verilerine atıfta bulunarak, pazartesi günü konu ile ilgili haber verdi.
’Çin, Orta Asya ülkeleriyle ilişkileri pekiştiriyor’’ başlığı ile yayınlanan makalede belirtildiği gibi, Çin bu yıl Orta Asya ülkeleri ile diplomatik ilişkiler kurulmasının 30. yılını kutluyor. 1992 yılında Çin ile Orta Asya ülkeleri arasındaki ticaret hacmi 460 milyon ABD doları iken, günümüzde bu rakam 50 milyar ABD dolarına ulaştı.
Uzmanlara göre, Çin ile Orta Asya ülkeleri arasında Bir Kuşak-Bir Yol girişimi kapsamındaki işbirliği etkilerini erkenden gösterirken, söz konusu girişim ülkelerin altyapılarının iyileşmesine, ticari bağların oluşmasına ve toplum refahının yükselmesine katkı verdi.
Çin Sosyal Bilimler Akademisi Rusya, Doğu Avrupa ve Orta Asya Çalışmaları Enstitüsü Araştırma Görevlisi Zhao Huirong makalede, ’Bir Kuşak-Bir Yol girişimi, Orta Asya bölgesine istikrar ve yeni kalkınma fırsatlarını beraberinde getirdi. Girişim çerçevesinde, Orta Asya ülkeleri yeni pazarlara, yatırımlara ve teknolojilere erişim fırsatı yakaladı ve altyapıları, özellikle de ulaşım ve lojistik sistemleri seviye atladı.’’ diye belirtiyor.
Zhao Huirong’ göre, Bir Kuşak-Bir Yol girişimi Orta Asya ülkelerinde ihracat ve sanayinin gelişimini teşvik etti ve bu ülkelere yeşil’ ve dijital ekonomi oluşturma imkanı tanıdı.
İki ülke arasında diplomatik ilişkiler kurulması vesilesiyle bu yılın ocak ayında video iletişim yolu ile gerçekleştirilen zirvede, taraflar Çin-Orta Asya ülkeleri arasında ilişkilerin derinleştirilmesini ele aldılar. Çin Devlet Başkan Şi Cinping zirvede yaptığı konuşmada, ülkesinin Orta Asya ülkeleri ile karşılıklı ticareti 2030’a kadar 70 milyar ABD dolarına çıkarmayı hedeflediğini açıkladı. Şi Cinping, ülkesinin Orta Asya’dan daha kaliteli mal ithalatı yapmaya, ayrıca enerji ve yüksek teknoloji alanlarında işbirliğini pekiştirmeye hazır olduğunu da belirtti.
Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ile Çin Hükümeti'nin Avrasya İşlerinden Sorumlu Özel Temsilcisi Li Huey arasında geçen hafta Aşkabat'ta gerçekleşen görüşmede akaryakıt kompleksi, kimya ve tekstil sanayi sektörleri önemli alanlar olarak belirlendi.