Türkmenistan, Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolu hattının inşasıyla ilgileniyor

Türkmenistan, Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolu hattının inşasıyla ilgileniyor

Türkmenistan Bakanlar Kurulu’na bağlı Ulaşım ve Haberleşme Ajansı Genel Direktör Yardımcısı Batır Annaev, bu yılın 25-26 Eylül tarihleri arasında Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen Orta Asya-Çin Ulaştırma Bakanları Birinci Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkmenistan’ın Orta Asya’daki ulaşım bağlantılarının geliştirilmesine güçlü bir ivme kazandıracak Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolu projesiyle ilgilendiğini kaydetti.

Ajansın basın servisinin bildirdiğine göre, Ulaşım ve Haberleşme Ajansı Genel Direktör Yardımcısı, bu tür projelerin bölgenin önemli bir transit merkezine dönüşmesine, Çin, Avrupa ve Körfez ülkeleri arasında Orta Asya üzerinden ticaret ve kargo geçişinin gelişmesine katkıda bulunacağını vurguladı.

Batır Annayev toplantıda, Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanı’nın yük ve yolcu taşıma kapasitesinde dikkat çekti.Büyük ölçekli modernizasyon ve yeniden teçhizatın bir sonucu olarak, Türkmenbaşı limanı çeşitli uzmanlaşmış terminallere sahip çok işlevli bir ulaşım merkezine dönüştürüldü.

Limanın yıllık kapasitesi 300 bin yolcu, 75 bin TIR ve 400 bin konteyner dahil olmak üzere yaklaşık 17 milyon ton yükten ibarettir.Liman aynı anda 17 gemiyi ağırlama kapasitesine de sahiptir.

Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolu hattı, Kırgızistan toprakları üzerinden Çin ve Özbekistan demiryolu ağlarını birbirine bağlayacak 454 kilometrelik bir demiryoludur. Bu demiryolu daha sonra Türkmenistan, İran ve Türkiye demiryollarına bağlanarak Yeni İpek Yolu ulaşım sisteminin bir parçası olarak Avrupa demiryolu ağına entegre edilecek.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan ile Çin, Avrupa’ya yeni taşımacılık güzergahları geliştirmeyi planlıyor
Türkmenistan ile Çin, enerji işbirliğini daha da geliştirmeyi hedefliyor
Çin Dışişleri Bakanlığı: Türkmenistan, ’Kuşak ve Yol’’ girişiminin ana ortağıdır
Bakan Uraloğlu: Türkiye'de bölünmüş yol 5 kat arttı (2)
Bakan Uraloğlu: "'Bir kuşak bir yol' projesini bir fırsat olarak değerlendiriyoruz"
Orta Asya ülkeleri, bölgenin ulaşım potansiyelini geliştirmeyi amaçlıyorlar