Türkiye’nin Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya illerinde, Türkiye’de 6 Şubat 2023’te meydana gelen yıkıcı depremin ardından yeniden yapılanma ve kalkınma çalışamalarını tanıtmak amacıyla 9-11 Şubat 2024 tarihleri arasında etkinlikler düzenlendi.
Etkinliklere üç ilin idari yöneticileri, Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden medya temsilcileri katıldılar.Etkinlik, Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlendi.
Etkinlikte konuşan Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, depremin ardından ilde alınan tedbirlerden, yıkılan ve hasar gören binaların yanı sıra yapımı devam eden konutlardan bahsetti.Vali ayrıca, Depremden sonra Kahramanmaraş’ta acil yıkılacak, yıkık, ağır hasarlı ve orta hasarlı 54 bin 789 binanın bulunduğunu ve bu binaların yüzde 90’ının 2023 yılına kadar tamamlandığını, şimdiden bu binalarda 68 bin 990 vatandaşın oturuma başladığını aktardı.
Adıyaman Valisi Osman Varol yaptığı konuşmada, depremin ardından ilde 33 bin 112 yıkık, acil yıkılacak, ağır ve orta hasarlı bina olduğunu ifade etti. Vali ayrıca, depremin açtığı yaraların sarılmasına yönelik çalışmaların devletin tüm yapıları tarafından koordineli bir şekilde yürütüldüğünü vurguladı. Vali Varol’a göre, okullar ve ticari kuruluşlar faaliyetlerine devam etmeye, vatandaşlar da yeni evlerine yerleşmeye başladılar.
Etkinliğe katılanların son durağı Malatya oldu. Malatya Halk Kütüphanesi’nde bir konuşma yapan Malatya Valisi Ersin Yazıcı, sosyal hayatın ve ticari faaliyetlerin bir an önce ayağa kaldırılması için Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 313 hektarlık alanda 23 bin konut, 11 bin ticarethane yapımına başlayacağını, bunun bir bölümünün şehir merkezinde eylül ayı itibari ile başladığını belirtti.
AFAD’a göre, 6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye'yi vuran iki depremde 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi de yaralandı.