Toprak şirketi, atık kağıt işleme kapasitesini arttırdı

Toprak şirketi, atık kağıt işleme kapasitesini arttırdı

Türkmenistan’ın en büyük kağıt ve oluklu mukavva kağıt ürünleri üreticilerinden biri olan Toprak şirketi, atık kağıt geri dönüştürme kapasitesini arttırdı. Şirket, her ayda çeşitli girişimcilik yapılarından 250 ila 300 ton aralığında atık kağıt satın alıyor.

Türkmenistan resmi medyasında pazar günü yer alan habere göre şirket, birçok çeşit atık kağıt ürünlerinin geri dönüştürülmesinde uzmanlaştı. Bu bağlamda şirkette tekstil, gıda sanayi ve diğer alanlarda faaliyet gösteren yerel işletmelere yönelik kağıt, ambalaj ve basılı kağıt ürünlerinin imalatı yapılıyor. Burada NowaEco markası altında ürünlerin taşınması, muhafaza edilmesi ve tüketicilere sunulması için ambalajlar üretilmektedir.

Toprak şirketi, bünyesinde iki ana işletme ve Mari kentinde yer alan kağıt toplama merkezini barındırıyor.Gökdepe ilçesine bağlı Ovadandepe beldesinde birkaç yıl önce devreye alınan tesiste her yıl bin tondan fazla atık kağıt işleniyor.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) sağladığı krediler kullanılarak inşa edilen modern üretim tesisi, yurt dışından ithal edilen yüksek teknolojili ekipmanlarla donatılmıştır.Tesiste üretilen ve paketlemede kullanılan kraft kağıt rulolarının eni 2 metre ve üzerindedir.

Ayrıca, tesiste üretilen ürünler arasında tekstil sektöründe yaygın olarak kullanılan karton ürünleri de yer almaktadır.

Ek olarak, Aşkabat'ın Buzmeyin ilçesinde şirkete ait oluklu mukavva kağıt ürünleri ve ambalaj ürünlerinin üretimine yönelik fabrika da bulunmaktadır. Fabrikada yurt dışından ithal edilen hammaddeler kullanılarak, yüksek teknolojili oluklu mukavva kağıtlarından karton kutular ve konfigürasyonlar üretilmektedir. Fabrika, en büyük gıda ve şekerleme üreticilerine, eczacılara, alkollü içecek üreticilerine ve diğer sektörlere hazır ürün tedarik etmektedir.

Ek hammaddenin işlenmesi, Mari vilayetinin Mari kentinde bulunan oluklu mukavva kağıtlarından ambalaj üretim departmanı tarafından gerçekleştiriliyor.

Şirket, Aşkabat’ta kanalizasyon arıtma tesislerinin iyileştirilmesini kapsayan Gök Guşak (Mavi Kuşak) projesinin uygulanmasının üzerinde çalışıyor. Proje, vatanı Kuzey Amerika olan ve dünyanın en hızlı büyüyen paulownia ağacının toplu olarak dikilmesini içeriyor.

Ayrıca Toprak şirketi, atık kağıtların yenilikçi yöntemlerle toplanması ve geri dönüştürülmesinin yanı sıra yeşil çevrelerin’ açılmasına yönelik BM Sürdürülebilir Şehirler programına da katılmaktadır. Şirket, ayrıştırılmış atıklar için özel konteynerler kullanacak. Haberde, bu programın uygulanmasının maksimum temizlik sağlayacağı, sera gazı emisyonlarını yılda 100 bin tondan fazla azaltacağı belirtiliyor.

Şirket, geri dönüştürülebilir atık yelpazesini genişletmeyi ve üretim kapasitesini artırmayı planlıyor.Bu bağlamda şirketin uzmanları, kentsel atıkların toplanması ve geri dönüştürülmesi için yeni bir alan projesi geliştirdiler.Kağıt ve ambalaj üretimi için sadece kağıt atıkları değil, ahşap, yaprak ve tarımsal atıkların da kullanılması öngörülüyor.

Bu amaçlar için gerekli fonlar tahsis edilerek, şimdiden selüloz ve kağıt üretimine yönelik ekipmanlar sipariş edildi.

Şu anda, Türkmenistan'da kağıt atıklarının toplanması ve işlenmesi alanında birçok özel sektör temsilcisi faaliyet göstermektedir.Ak Bugday ilçesinde yer alan Türkmen Pamyk (Türkmen Pamuk) şirketi, Aşkabatlı karton ürünleri üreticisi Nazarguli Mämmetguliyev, Mari vilayetinde atık kağıt işleme sektöründe faaliyet gösteren Täçmurat Kakageldiyev, Daşoguz vilayetinde tuvalet kağıdı imalatı yapan Tursunbay Begcanov ve Yoldaş Geldimedov gibi girişimciler ürünlerinin kaliteleriyle ön plana çıkmaktadırlar.

Girişimciler, bu yıl toplam 22 bin ton atık kağıt işlediler.

İlgili diğer haberler

Haftanın tarihine bakış
Tarihte bugün ne oldu? 19 Şubat tarihinde ne oldu, kim doğdu, kim öldü, hangi önemli olaylar oldu? İşte, 19 Şubat'ta yaşananlar!
Erdoğan Toprak: "Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Aym'nin Tahliye Kararını Tanımamakla Yargıdaki Siyasallaşmanın Zirveye Çıktığını Somutlaştırdı"
Mari'de bulunan pamuk temizleme tesisinde günlük 140 ton hammadde işleniyor
Türkmenistanlı çiftçiler, tarım ürünlerinden elde ettikleri hasat miktarlarını arttırıyorlar
Sın Toprak, yeni antiseptik ürünlerin üretimini başlattı