“OŞ - 2019 TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ” MUHTEŞEM TÖRENLE AÇILDI

“OŞ - 2019 TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ” MUHTEŞEM TÖRENLE AÇILDI

TÜRKSOY tarafından ilan edilen “Oş - 2019 Türk Dünyası Kültür Başkenti” , Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un katılımıyla düzenlenen muhteşem törenle açıldı.

2019 Türk Dünyası Kültür Başkenti Oş kentinde bu yılın sonuna kadar sürecek olan etkinliklerin resmi açılış töreni, Ahmatbek Suyunbayev Stadı'nda gerçekleştirildi.

TÜRKSOY üyesi ülkelerin bakan, milletvekilleri, diplomatik misyon temsilcileri, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ile İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (ISESCO) temsilcileri, Türk dünyasının çeşitli bölgelerinden misafirler katıldığı törenin açılışını Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov yaptı.

Cumhurbaşkanı Ceenbekov, burada yaptığı konuşmada, Türk dünyasında özel bir yere sahip olan Kırgızistan’ın güneydeki Oş şehrinin "Türk Dünyası Kültür Başkenti" ilan edildiğini hatırlattı.

Çok uluslu Kırgızistan halkı için, TÜRKSOY'un bu kararının kültürel ve politik öneminin büyük olduğunun altını çizen Ceenbekov, "Bugün Türk dünyasının bayrağı, Kırgız göklerinde, Oş topraklarının üzerinde gururla dalgalanıyor." dedi.

Türk dünyasının usta sanatçılarını buluşturan Oş şehrine dünyanın 20 ülkesinden misafir geldiğini belirten Ceenbekov, Oş şehrini Türk dünyası kültür başkenti olarak ilan eden TÜRKSOY'a minnettar olduklarını ve kardeş ülkelerin bu desteğini takdir ettiklerini söyledi.

Ceenbekov, Oş kentinin tarihi önemine değinerek "Kültürün, manevi değerlerin, barışçıl fikirlerin, barış ve birliğin, kültürel çeşitliliğin ve hoşgörünün korunması insanlığın temel görevidir. Bu kutsal görevi antik Oş kentimiz yerine getirmektedir." ifadesini kullandı.

Ev sahibi Oş Büyükşehir Belediye Başkanı Taalaybek Sarıbaşev, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’un da birer konuşma yaptığı tören Kırgız milli marşının okunmasıyla yerini görsel şölene bıraktı.

Törendeki gösterilerde Oş'tan çıkan tarihi şahsiyetlerin, yöneticilerin yanı sıra şehrin mücadele yılları içindeki gelişimi konu anlatıldı.

Çok sayıda kişinin katılımıyla yapılan gösterilerde milli kostümler, atlı gösteriler, ses ve müzik şovları sahnelendi.

Törende ülkenin ünlü isimlerinden Roza Rımbayeva'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı sevilen eserlerini seslendirdi.

Açılışta TÜRKSOY üyesi ülkeleri temsilen 12 ülkeden gelen 250’i aşkın sanatçının Türk dünyası farklı coğrafyasına özgü sergiledikleri müzik ve dans örnekleri izleyicilerin büyük beğenisini topladı. Farklı ülkelerden gelerek Kültür Başkenti Oş’a misafir olan sanatçıların sahneye çıkışlarını Oş stadını dolduran izleyiciler coşkulu tezahüratla destekledi.

Oş şehrinin Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesi dolayısıyla yapılan tören, havai fişek gösterisiyle sona erdi.

“Kültür Başkenti” Bayrağı İlk Kez Kırgızistan’da

2010 yılında İstanbul’da düzenlenen “Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları 10.Zirvesi”nde TÜRKSOY’un önerisiyle hayata geçen program çerçevesinde, 2012 yılından bu yana “Kültür Başkenti” bayrağını gururla taşıyan 2012 -Astana (KAZAKİSTAN), 2013 - Eskişehir (TÜRKİYE), 2014 - Kazan (Tataristan, RF), 2015 - Merv (TÜRKMENİSTAN) , 2016 - Şeki (AZERBAYCAN), 2017 - Türkistan (KAZAKİSTAN) ve 2018 - Kastamonu’nun (TÜRKİYE) ardından ilk kez projeye evsahipliği yapacak Kırgızistan’ın 3 bin yıllık kadim Türk şehri Oş, 2019 yılı süresinde Kültür Başkenti bayrağını dalgalandıracak ve Türk Dünyası’nın yeni buluşma noktası na dönüştü.

Açılış programı çerçevesinde düzenlenen etkinliklerde Türk Dünyası’nın farklı bölgelerinden kadim Oş şehrine gelen kültür, sanat, bilim insanları, Türk halklarının zengin kültürel mirasının tanıtılması, korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda çalışmalarda yaptı, çeşitli tiyatro gösterileri, konser, yarışma, sergi ve konferanslar düzenledi.

Oş Meydanı Türk Halklarının Etno Kültür Bayramına evsahipliği yaptı

Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında düzenlenecek etkinliklerin ilki Türklerin kadim içeceği olan ve Nevruz’da yapılan Sümölök ün hazırlanması oldu. Türk coğrafyasının farklı ülkelerinde günümüze kadar yaşatılan bu gelenimin hazırlanışı Oş Belediyesi tarafından düzenlenen bir gösteri şöleniyle tanıtıldı.

Oş şehri merkez meydanında Türk halklarının etno festivali düzenlendi.

Festivalde, Kırgız halkının, bebeği beşiğe yatırma, yemek yapma, konuk karşılama, kız isteme, kaynana ve kaynata karşılama adetleri ve birçok gelenek canlandırıldı.

Festival kapsamında, Kırgız çadır toplama geleneği, göçebe askerlerin kıyafetleri ve savaş aletleri sergilendi.

Oş kentinde yaşayan Özbekler, Uygurlar, Ahıska Türkleri, Koreliler, Çinliler, Ruslar da yeme içme ve kıyafet kültürleri ile folklorlerini tanıttı.

Oş Büyükşehir Belediye Başkanı Taalaybek Sarıbaşev Türk Dünyası heyetlerini kabül etti

Oş Büyükşehir Belediye Başkanı Taalaybek Sarıbaşev, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) üye ülke heyetleri ve büyükelçilerinin yanı sıra birçok ülkeden gelen konuğu kabul etti.

Kırgızistan Kültür, Enformasyon Bakanı Azamat Jamankulov da "Oş şehrinin 3 bin yıllık tarihi ile gurur duyuyoruz." dedi.

Jamankulov, şehrin Özbekistan, Tacikistan ve Çin ülkeleri ile sınırı paylaştığını kaydederek, "Bu nedenle bu şehirde çok sayıda farklı halk yaşıyor. Türk dünyasını Oş şehrinde görmekten mutluluk duyuyoruz. Hoş geldiniz!" diye konuştu.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Türk dünyası için önemli olan Oş şehrinin kadim şehirlerden biri olduğunu belirterek, "İki gündür bulundukları Oş kentinde, halkın Türk dünyası heyetlerine gösterilen misafirperverliği yakından hissediyoruz." dedi.

Türkiye'yi temsilen Oş'ta bulunan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş ise şehre ilk defa geldiğini, şehir ile iftihar ettiğini söyledi.

Demirtaş, Oş şehrinin Türk dünyasında kültür hazinesi olarak yerini alacağına inandığının altını çizdi.

Kazakistan Kültür ve Spor Bakan Yardımcısı Eldos Ramazanov da "Kültür başkentliği, çok güzel bir proje. Kazakistan vatandaşları bu projenin, Türk dünyasının başkenti ilan edilen Türkistan şehrinin bugün nasıl değiştiğini yakınen gördü. Türkistan'ın turistik potansiyeli yükseldi. Oş şehrinin aynı nasibi almasını temenni ediyorum." ifadesini kullandı.

Kentte sıcak karşılanmaktan dolayı kıvanç duyduğunu belirten Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Oş belediyesi ile kardeş belediye olmayı isteğini dile getirdi.

TÜRKSOY Basın Ödülleri Sahiplerini Buldu

Zengin Türk kültürünün dünyada tanıtılması ve yaygınlaştırılmasını sağlamak, kültürel faaliyetlerin geniş kitlelere ulaştırılmasına katkı sunmak amacıyla TÜRKSOY üyesi ülkeler ve diğer ülkelerde görev yapmakta olan, çalışmalar yürüten medya mensupları, kişi ve kurumlara TÜRKSOY tarafından geleneksel olarak TÜRKSOY Basın Ödülleri takdim edilmektedir.

Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Oş’ta 2019 yılı TÜRKSOY Basın Ödülleri sahiplerine takdim edildi.Bu yılki ödüle Yeni Çağ gazetesi muhabiri Rüstem Gasımov (Azerbaycan), Tengrinews Haber Ajansı, Türkistan Gazetesi Redaktörü Dinara Jeldibayeva (Kazakistan), Kırgız Radyosu “Altın Kazina” Bölüm Müdürü Camila Mamatova, NTS Televizyonu Programlar Baş Editörü Nazira Kadıyeva, EITR Devlet Televizyonu EIFM Radyo Müdürü Taşdemir Caliyev (Kırgızistan), Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.

Dr.Zakir Avşar , prodüser Laura Sati (Türkiye), Madaniyat ve Marifet Telekanalı (Özbekistan), Yoldaş Radyosu muhabiri Zuhra Arsayeva (Başkurdistan, R.F.), Kıbrıs Postası ve Güneş Haber gazetesi yazarı Gökhan Güler, Nogay Dausu Gazetesi (Karaçay Çerkes R.F.) ve Türkçem Dergisi Editörü Zeynel Beksaç (Kosova) layık görüldü.

İlgili diğer haberler

TÜRKSOY Basın Ödülleri sahiplerini buldu
İstanbul, Türk Dünyası Köşe Yazarları Sempozyumu'na ev sahipliği yaptı
Türkiye Azerbaycan ile daha bir üçlü işbirliği mekanizması kuracak
Türk Devletlerinin İş Birliğini İstemiyorlar"
Gündem/ 9 Kasım 2018
Nogay Şair Kadriye Temirbulatova Ankara da Anıldı