Orta Asya'daki doğa koruyucuları, İran leoparı (Panthera pardus tulliana) da dahil nesli tükenmekte olan türlerin korunmasında önemli ilerlemeler kaydettiler.
Büyük Peyzaj Koruma Merkezi’nde araştırmacı olan Tatyana Rosen liderliğindeki Orta Asya Ekolojik Bağlantı Girişimi (CEECI), leoparları izlemek ve korumak için Türkmenistan ve Kazakistan’daki yerel ortaklarla birlikte çalışıyor.
Kazakistan’ın Mangistau bölge medyasına göre, Tau Sheri (Dağların Ruhu) adı verilen bir leoparın görüntüleri Kazakistan’daki fotokapanlar tarafından yakalandı. Leopar, ilk olarak Kasım 2020’de kaydedildi ve en son 2021 kışında görüldü. Leoparın yaz aylarında suya daha fazla erişimi olan bölgelere göç etmiş olabileceği tahmin ediliyor.
Fotokapanlar, Türkmenistan’da iki yavrusu olan bir dişi de dahil olmak üzere dokuz leopar tespit etti. Kameralar ayrıca bölgede 1940’tan beri görülmeyen bir Pallas kedisinin görüntüsünü de yakaladı.
Büyük Balkan sıradağlarının güneyinde, Batı Kopetdağ’da, fotokapanlar küçük bir kulan popülasyonunun görüntülerini yakaladı. Büyük Peyzaj Koruma Merkezi, Türkmenistan’daki kulanların sadece iki çok küçük popülasyonda görüldüğünü bildirdi.
Fotokapanlardan elde edilen veriler, doğa koruma uzmanları tarafından nesli tükenmekte olan bu türlerin durumunu değerlendirmek ve onları korumaya yönelik planlar geliştirmek için kullanılıyor. Orta Asya Ekolojik Bağlantı Girişimi, küresel öneme sahip bu sıcak biyoçeşitlilik noktasında işbirliğini arttırmak için çalışırken, Türkmenistan ve Kazakistan’da İran leoparının varlığına ilişkin önemli bilimsel veriler elde etti.
Kuruluş ayrıca bu türlerin önemi konusunda farkındalık yaratmak ve bölgede sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek için çalışıyor.