Türkiye ve dünya Yörükleri Seydikemer'de şenlikte buluştuMUĞLA'nın Seydikemer İlçesi'nde düzenlenen 23'üncü Beşkaza Yayları Uluslararası Kültür Şenliği, ülkeden ve dünyadan Yörük temsilcilerini bir araya getirdi.Yörük göçüyle başlayan şenlikte okçuluk, at gösterileri ile Yörük müzikleri ve dansları ilgiyle izlendi.Fethiye ve Seydikemer Yörük Türkmen Derneği işbirliğinde Seki Mahallesi Zümrüt Çayırı'nda düzenlenen şenliğe; Mardin, Urfa, Gaziantep, Kocaeli, İskenderun, Hatay, Bursa, İzmir, Çanakkale, Mersin, Uşak ve Aydın başta olmak üzere Türkiye'nin farklı illerinden 100'ü aşkın Yörük derneği ile Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden Yörük temsilcileri katıldı. Şenlikte ilk olarak Yörüklerin mevsimsel göçü canlandırıldı.
Davul-zurna eşliğinde yöresel kıyafetleriyle yola çıkan Yörükler, deve, at, keçi ve çoban köpeğiyle birlikte yürüdü.Temsili göçün ardından Kazakistan ve Kırgızistan'dan sanatçılar yöresel türkülerini söyledi.Balıkesir Karesi Atlı Okçuluk ve Savaş Sanatları Gösteri ekibinin okçuluk ve at gösterileri vatandaşların büyük beğenisini topladı.
Yörük çalgıları eşliğinde gün boyu türkülerin seslendirildiği festivalde, efe kıyafetiyle çayıra gelen küçük çocuk, zeybek dansıyla yoğun alkış topladı. Şenlik kapsamında sabah erken saatlerde Seydikemer ilçe merkezinden hareket eden koşucular Erol Dolu ve Adem Aydın 55 kilometre mesafeyi koşarak, yanlarında taşıdıkları Türk bayrağını şenlik alanına getirdi.
Renkli görüntülere sahne olan şenliği yaklaşık 5 bin kişi izledi. "YÖRÜKLER AKIN AKIN GELDİLER"Seydikemer Yörük Türkmen Derneği Başkanı İsmail Uzunoğlu, şenlikte Türkiye ve dünyadan Yörük temsilcilerini ağırladıklarını söyledi. Çayıra Yörük çadırlarının kurulduğunu ve yaşayışlarının canlandırıldığını anlatan Uzunoğlu, "Günlerce çalıştık. Çok yorulduk ancak yaptığımıza değdi. Çok büyük bir katılım vardı.
Türkiye'nin dört bir yanından bütün Yörüklerimiz akın akın gelerek şenlik alanını doldurdular.Ektiğimizi biçiyoruz.Biz bu kültür için işimizi, aşımızı, eşimizi bırakıp koşuyoruz.Halkımızın katılımı çok güzeldi.
Kültürümüzü burada yaşatmaya çalıştık.Atlı okçuluk ekibimiz, zeybeklerimiz, orta oyunlarımız, türkülerimizle halkımıza güzel bir gün yaşattık. Üzerimizde tatlı bir yorgunluk var" dedi. "ATATÜRK KIZILOĞUZ'UN KOCACIK YÖRÜKLERİNDENDİR"Yörük kültürünü geçlere aşılamak istediklerini sözlerine ekleyen Uzunoğlu, "Her şeyin yozlaştığı günleri yaşıyoruz.
Biz burada ecdadımızın giyimini, kuşamını, kültürünü, türküsünü, yaşantısını, adetini gençlerimize aktarmaya çalışıyoruz.Gençlerimiz özünü tanısın istiyoruz.Selçuklu ve Osmanlı devleti Yörük çadırlarının içinde kurulmuştur.Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Mustafa Kemal Atatürk, Kızıloğuz'un Kocacık Yörükleri'ndendir.
Biz her zaman Türklüğümüzü örfümü adetimizi yaşatacağız." diye konuştu.