Yabancı uyruklu öğrenciler, Kapalıçarşı'da kuyumculuğun inceliklerini öğreniyor.
İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nden (İSTESOB) yapılan yazılı açıklamada, dünya kuyumculuğunun mihenk taşlarından biri olan Kapalıçarşı kuyum geleneğinin yabancı uyruklu öğrencilerin de ilgisini çekmeye başladığı belirtildi.
Açıklamada, 2008 yılından bu yana murassa ustası Hraç Arslanyan'ın kurduğu Mahrec Sanatevi'nde İran, Mısır, Türkmenistan'dan gelen öğrencilerin kuyumculuğu öğrendiği ifade edildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, "Kadim bir geleneğe sahip olan altın ve mücevher işlemeciliği de kendi içinde bir deryadır. Büyük bir imparatorluğa başkentlik yapan İstanbul'da birbirinden değerli zanaatkarlarımız bu mesleği icra ettiler ve halen etmeye de devam ediyorlar. Bu zanaatkarlarımızın devletimiz tarafından da desteklenmesi en temel talebimizdir." ifadelerini kullandı.
$(window).load(function () { var s = document.createElement("script"), el = document.getElementsByTagName("script")[0]; s.async = 1; s.src = "//cdn2.admatic.com.tr/showad/showad.js"; el.parentNode.insertBefore(s, el); }); Murassa ustasının günümüz temsilcilerinden Hraç Arslanyan da şunları kaydetti:
"Ustamdan öğrendiğim her bilgiyi yeni bir usta adayına iletmek en büyük arzumdu. 2008 yılında kurduğumuz bu atölyede, yüzlerce kadın, erkek ve gence bu mesleği öğretmeye çalıştık. Son yıllarda Türk kuyumculuğuna yurt dışında da ciddi bir talep var. Bu mesleği öğrenmek isteyenlerin sayısı da giderek artıyor."