Küresel pirinç fiyatları son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştı

Küresel pirinç fiyatları son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştı

Küresel pirinç fiyatları, temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2,8 arttı ve son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Başlıca ihracatçı ülkelerdeki fiyatlar güçlü talep ve Hindistan’ın bazı pirinç çeşitlerinin ihracatına getirilen kısıtlamalar nedeniyle yükseldi. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), cuma günü konuyla ilgili bir basın açıklaması paylaştı.

FAO Gıda Fiyat Endeksi, temel gıda ürünlerinin küresel fiyatlarındaki aylık değişimleri kaydetmektedir. Tüm pirinç türleri için fiyat endeksi haziran ayında 126,2 puan olurken, temmuz ayında 129,7 puan olarak gerçekleşti.

FAO'ya göre temmuz ayında pirinç fiyat endeksi geçen yılki 108,4 puanın yüzde 19,7 üzerinde ve Eylül 2011’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti.

FAO Gıda Fiyat Endeksi de temmuz ayında iki yılın en düşük seviyelerinden toparlanarak yükseldi. FAO’ya göre, küresel gıda fiyatları temmuz ayında ortalama 123,9 puan ile aylık bazda yüzde 1,3 artarken, Temmuz 2022 seviyesinin yüzde 11,8 altında kaldı.

Dünya pirinç ihracatının yüzde 40’ını gerçekleştiren Hindistan, iç piyasadaki fiyat artışlarını engellemek için geçen ay çoğu pirinç türünün ihracatını yasakladı. Hindistan’da pirinç fiyatları, düzensiz hava koşullarının üretimi tehdit etmesi nedeniyle son haftalarda son yılların en yüksek seviyelerine tırmandı.

Hindistan, Tayland, Vietnam, Kamboçya ve Pakistan önde gelen pirinç ihraç eden ülkeler arasında yer almaktadır.

İlgili diğer haberler

FAO: Küresel gıda fiyatlarındaki düşüş devam ediyor
FAO: Küresel şeker fiyatları eylülde son 13 yılın zirvesini gördü
FAO: Nisan ayında küresel gıda fiyatlarındaki gerileme trendi sona erdi
Küresel gıda fiyatları ard arda on ikinci ayda da geriledi
FAO: Küresel gıda fiyatları mayıs ayında geriledi
FAO Türkiye Temsilcilikten İklim Değişikliği ve Yenileyici Tarım Projeleri