Karadeniz-Hazar Denizi Uluslararası Ulaşım Koridoru'nun etkinleştirilmesi ele alındı

Karadeniz-Hazar Denizi Uluslararası Ulaşım Koridoru'nun etkinleştirilmesi ele alındı

Romanya Dışişleri Bakanı Luminica Odobescu, pazartesi günü Bükreş’e resmi bir ziyarette bulunan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile bir araya geldi. Görüşme sırasında Odobescu, Karadeniz-Hazar Denizi Uluslararası Ulaşım Koridoru’nun bir an önce faaliyete geçirilmesi konusunun ele alınmasının önemini vurguladı.

Veridica internet yayınının haberine göre, Bakan Luminica Odobescu bu girişimin Güney Kafkasya, Orta Asya ve Asya-Pasifik bölgesinden yeni kargo akışlarını çekerek, Karadeniz ve Hazar Denizi limanlarını Doğu-Batı ekseninde önemli transit merkezlerine dönüştüreceğini ifade etti.

Azerbaycan, Gürcistan, Romanya ve Türkmenistan Dışişleri Bakanları, 4 Mart 2019 tarihinde Bükreş’te ekonomik işbirliğini güçlendirmek ve yoğunlaştırmak amacıyla dörtlü bir toplantı düzenlendiler. Görüşmeler sonucunda, Karadeniz ve Hazar Denizi arasında bir yük taşımacılığı güzergahının geliştirilmesi ve projenin bir an önce hayata geçirilmesi konusundaki ortak kararlılıklarının bir ifadesi olarak Bükreş Deklarasyonu imzalandı.

Karadeniz-Hazar Denizi Uluslararası Ulaşım Koridoru, Romanya ve Türkmenistan tarafından 2012’de başlatılan ve Romanya, Gürcistan, Azerbaycan ve Türkmenistan’ın coğrafi mesafesini kullanarak, Orta ve Kuzey Avrupa ile Güney Kafkasya ve Orta Asya/Asya-Pasifik bölgeleri arasında intermodal bir taşımacılık rotası (deniz/nehir ve kara/demiryolu) oluşturmayı amaçlayan bir projedir.

İlgili diğer haberler

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Hazar Denizi'ndeki çevre durumunu endişe verici buluyor
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Hazar Denizi'ndeki çevre durumunu endişe verici buluyor
Çin ilk kez düzenlediği zirveyle Orta Asya'da hamilik rolünün işaretini verdi
Serdar Berdimuhamedov, borç yükümlülüklerine dikkat edilmesiyle ilgili teklifte bulundu
Orta Asya Devlet Başkanları Tacikistan'da toplandı
Bakan Uraloğlu: Türkiye'de bölünmüş yol 5 kat arttı (2)