İran da İşçilerin Maaşları Kırmızı Et Almaya Yetmiyor"

İran da İşçilerin Maaşları Kırmızı Et Almaya Yetmiyor"

İran Yüksek İslam Konseyi Birliği Üyesi Ali Eslani, İranlı işçilerin maaşlarının kırmızı et almaya yetmediğini belirtti.

Eslani, artan fiyatlar nedeniyle çalışanların geçim sıkıntısı yaşadığını belirterek, "İran'da işçilerin maaşları kırmızı et almaya yetmiyor ve yüzde 90'ı kırmızı et tüketemiyor." dedi.

İran'da enflasyonun yüzde 53 seviyelerine çıktığına dikkati çeken Eslani, "Bu şartlarda bir işçinin maaşı yalnızca 10 günlük ihtiyacını karşılamaya yetiyor." ifadesini kullandı.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı İSNA'nın haberine göre Eslani, yeni yıl bütçesinde işçilerin aldığı asgari ücrete yüzde 20 oranında zam yapılacağını ancak bu zammın da işçiler için yeterli olmayacağını savundu.

Hükümetten, işçilere ödenen 40 tümenlik (10 dolar) konut yardımını 100 tümene (24 dolar) çıkarılmasını talep eden Eslani, işçilerin satın alma gücünün artırılmasının ülke için faydalı olacağını belirtti.

Eslani ayrıca işçilerin ilaç temini noktasında da sorunlar yaşadığını vurgulayarak, "İşçilerin en çok ihtiyaç duyduğu ağrı kesici ve grip ilaçları gibi 49 kalem ilaç sağlık sigortası kapsamından çıkarıldı. Bu ilaçlar işçilere ücretsiz verilmeli." çağrısı yaptı.

İran'da asgari ücret 1 milyon 200 tümen olarak saptanmış durumda. Mart ayında yeni yıl bütçesiyle bu rakamın 1 milyon 420 tümene çıkarılması bekleniyor.

Kırmızı etin kilosu iki katına çıktı

Tahran'da geçen yıl 50 bin tümen (11 dolar) olan kırmızı etin kilosu, şu an kasaplarda ve marketlerde 100 bin tümenden satılıyor.

Kuveyt, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkmenistan'a canlı hayvan ihraç eden İran'da besicilerin ülke içinde sattıkları etten kar etmedikleri gerekçesiyle hayvanları kaçak yollarla komşu ülkelere satması, kırmızı et fiyatının 2 katına çıkmasına ve hükümetin fiyatları düşürmek için Romanya, Kırgızistan, Brezilya ve Avustralya başta olmak üzere dünyanın birçok yerinden et ithal etmesine yol açıyor.

İran'da iki hafta önce kırmızı etin kilogram fiyatının 110 bin tümene (25 dolar) yükselmesi ve et stoklarında meydana gelen azalma İran halkının et satış kooperatifleri önünde kuyruk oluşturmasına neden olmuştu.

Tavuk ihracatı 2 ay yasaklandı

Öte yandan, Piyasa Düzenleme Kurulu tarafından alınan kararla 2 ay boyunca tavuk etinin ihracatı yasaklandı.

Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Rıza Rahmani'nin başkanlığında Piyasa Düzenleme Kurulu'nun 23'üncü oturumunda iç piyasada beyaz et fiyatının düşmesini sağlamaya yönelik 20 şubat ile 20 nisan arasında tavuk eti ihracatına yasak getirildi. Kurul, tavuk miktarını artırmak için ise bir günlük civcivlerin ithalatına izin verdi.

İran'da geçen yıl dövizin aşırı yükselişi karşısında 10 Nisan'da alınan kararla dolar kuru 4 bin 200 tümene sabitlenmişti.

Resmi kura rağmen serbest piyasada bir dolar 12 bin tümenden işlem görüyor.

Kaynak: AA

İlgili diğer haberler

AKÜ ve AFSÜ iş birliğinde '15 Temmuz'un 5N1K'sı' konferansı düzenlendi
Eylül 2022 Dünya Gündemi
Türkmenistan'da Küresel Transit Belgesi'nin pilot projesine start verildi
İşçi, kamyonet kasasından düştü, şoför durumu kilometrelerce yol gittikten sonra fark etti
İşçi, kamyonet kasasından düştü, şoför durumu kilometrelerce yol gittikten sonra fark etti
"İyilik Treni"nin ilk yardımları Afganistan'ın Herat kentine ulaştı
Haftanın tarihine bakış