FAO: Küresel gıda fiyatları yüzde 20,7 arttı

FAO: Küresel gıda fiyatları yüzde 20,7 arttı

Küresel gıda fiyatları, şubat ayında geçtiğimiz yılın ilgili dönemine kıyasla yüzde 20,7 oranında arttı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından cuma günü yayınlanan rapora göre, küresel gıda fiyatlarının artmasına özellikle bitkisel yağlar ve süt ürünleri endekslerinde yaşanan yükselişler sebep oldu.

Temel gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, şubat ayında ocak ayına kıyasla yüzde 3,9 artış gösterdi ve ortalama 140,7 puan oldu.

Raporda değerlendirmelerine yer verilen FAO Kıdemli Ekonomisti Upali Galketi Aratchilage, mahsul koşulları ve ihracat yapabilme’ konusundaki endişelerin küresel gıda fiyatlarındaki artışa kısmen sebep olduğunu belirtti.

Aratchilage, “Küresel gıda fiyatlarındaki artış başta enerji, gübre ve yem sektörleri olmak üzere gıda üretiminin dışından geliyor. Tüm bu faktörler gıda üreticilerini kar marjlarını daraltmaya iterken, aynı zamanda bu üreticileri yatırım yapmaktan ve üretimi genişletmekten vazgeçmeye zorluyor.’’ ifadelerini kullandı.

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi palmiye, soya ve ayçiçek fiyatlarının itici gücü nedeniyle aylık yüzde 8,5 oranında bir artış kaydetti ve rekor yeniledi.

Tahıl Fiyat Endeksi, aylık bazda yüzde 3 yükseldi. Özellikle Karadeniz limanlarındak küresel arz akışına ilişkin belirsizlik nedeniyle, mısır fiyatları yüzde 5,1 ve buğday fiyatları yüzde 2,1 arttı.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi kıt küresel arzın desteğiyle aylık bazda yüzde 6,4 arttı. Et Fiyat Endeksi ise şubat ayında yüzde 1,1 arttı.

Şeker Fiyat Endeksi, büyük ihracatçılar Hindistan ve Tayland’daki olumlu üretim beklentileri nedeniyle bir önceki aya göre yüzde 1,9 düştü.

FAO, küresel üretim, tüketim, ticaret ve stok eğilimlerine ilişkin değerlendirmelerin ve tahminlerin yer aldığı 2022 Tahıl Arz ve Talep Özeti Raporu'nu da yayınladı. Rapora göre, 2022'de küresel buğday üretiminin Kuzey Amerika ve Asya’daki yüksek verimin etkisi ile 2021'de üretilen 775,4 milyon tondan 790 milyon tona yükselmesi bekleniyor.

İlgili diğer haberler

FAO: Küresel gıda fiyatlarındaki düşüş devam ediyor
FAO: Küresel şeker fiyatları eylülde son 13 yılın zirvesini gördü
Küresel gıda fiyatları, şubat ayında da düşüşünü sürdürdü
Küresel gıda fiyatları son 10 yılın zirvesinde
FAO: Nisan ayında küresel gıda fiyatları geriledi
FAO: Ocak ayında küresel gıda fiyatları yükseldi