Küresel gıda fiyatları art arda dördüncü ayda da yükselişini sürdürerek, kasım ayında son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Fiyatların yükselmesinde özellikle tahıl ve süt ürünleri fiyatlarındaki artışlar etkili oldu.
BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) geçtiğimiz perşembe günü yayınladığı aylık rapora göre, temel gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, kasım ayında ortalama 134,4 puana ulaştı. Endeks, aylık bazda (ekim ayına göre) yüzde 1,2 oranında, yıllık bazda (geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre) yüzde 27,3 oranında yükseldi.
İlgili dönemde en sert yükselişler tahıl ve süt ürünleri ile birlikte şeker fiyatlarında yaşandı. Et ürünleri ve bitki yağı fiyatları geçtiğimiz aya kıyasla hafif geriledi.
FAO Tahıl Fiyat Endeksi, kasım ayında ekim ayına göre yüzde 3,1 oranında ve geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 23,2 oranında arttı. Buğday fiyatı Mayıs 2012’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.
FAO’nun raporunda, Tahıl Fiyat Endeksi’nin yükselmesinde Avustralya’daki mevsim dışı yağışların mahsulleri olumsuz etkileyebileceği endişesi ve Rusya’nın ihracat önlemlerinde yapabileceği değişikliklerin başrol oynadığı kaydedildi.
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, kasım ayında ekim ayına kıyasla yüzde 3,4 oranında yükseldi.
Tereyağı ve süt tozu için küresel ithalat talebinin arttığına dikkat çeken FAO, bu durumun tüketicilerin ürünlerde yaşanabilecek arz daralması ihtimalini göz önünde bulundurarak, büyük ölçekli siparişler vermelerine yol açtığını belirtti.
FAO’nun raporunda, kasım ayında küresel şeker fiyatlarının aylık bazda yüzde 1,4 oranında, yıllık bazda ise yaklaşık yüzde 40 oranında arttığı kaydedildi ve bu artışın özellikle etanol fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığı belirtildi.
Hasat süreçlerinde yaşanan zorlu koşullar ve gıda ürünleri talebinin giderek artması, son yıllarda küresel gıda fiyatlarının yüksek seviyelere çıkmasına neden oldu.