FAO: Küresel gıda fiyatları mayıs ayında da geriledi

FAO: Küresel gıda fiyatları mayıs ayında da geriledi

Küresel gıda fiyatları, nisan ayının ardından mayıs ayında da geriledi, ancak buğday ve et fiyatları yüksek seviyede seyretmeye devam ediyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’nden (FAO) cuma günü yapılan açıklamaya göre, temel gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, mayıs ayında aylık bazda yüzde 06 geriledi ve ortalama 157,4 puan oldu. Ancak buna rağmen endeks, mart ayındaki rekor seviyesine (159,7) yakın seyrini sürdürdü.

Mayıs ayında küresel gıda fiyatlarında gerileme yaşanmasına rağmen, endeks geçtiğimiz yılın mayıs ayı göstergeleri ile kıyaslandığında hala yüzde 22,8 daha yüksektir.

Geçtiğimiz ay FAO süt, şeker, bitkisel yağ fiyatları endekslerinde düşüş kaydedildi. Buna rağmen, et fiyatları yüksek seviyeye ulaştı. Tahıl fiyat endeksi aylık bazda 2,2 oranında, buğday fiyat endeksi ise yüzde 5,6 oranında yükseldi.

FAO’ya göre, buğday fiyatlarının yükselmesinde Hindistan’ın buğday ihracatını yasaklaması ve Ukrayna’daki buğday üretiminin tahminlerin altında kalması etkili oldu.

FAO, 2022 küresel tahıl üretim tahmini de açıkladı. Örgüt, 2022-2023 sezonunda tahıl üretiminin son dört yıla nazaran daha düşük olacağı tahmininde bulunuyor. Tahıl üretiminin 2022-2023 sezonunda 2021 yılına göre 16 milyon ton azalması ve 2 milyar 783 milyon ton olması bekleniyor.

İlgili diğer haberler

FAO: Küresel gıda fiyatlarındaki düşüş devam ediyor
FAO: Küresel şeker fiyatları eylülde son 13 yılın zirvesini gördü
FAO Türkiye Temsilcilikten İklim Değişikliği ve Yenileyici Tarım Projeleri
FAO, entegre doğal kaynak yönetiminde Türkmenistan’ı destekliyor
FAO: Küresel gıda fiyatları ard arda sekizinci ayda da geriledi
Türkmenistan, FAO ve Türkiye’nin yardımlarıyla gıda israfını azaltmayı hedefliyor
Küresel gıda fiyatları 2022'de yüzde 14,3 arttı