Doğu Karadeniz'den 10 Ayda 927 Milyon 708 Bin Dolarlık İhracat Gerçekleşti

Doğu Karadeniz'den 10 Ayda 927 Milyon 708 Bin Dolarlık İhracat Gerçekleşti

Doğu Karadeniz Bölgesi'nden 2018 yılının ilk 10 ayında 927 milyon 708 bin 848 dolarlık ihracat gerçekleştiği belirtildi.

Konuyla ilgili bilgiler veren Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2018 yılı ilk 10 ayında gerçekleşen toplam ihracatın 496 milyon dolarlık tutarını Fındık ve Mamulleri, 149 milyon 951 bin 343 dolarlık tutarını USD Yaş Meyve Sebze Ürünleri ve 92 milyon 551 bin dolarlık USD ise Madencilik ürünlerinden oluşmaktadır.

Bölge ihracatımızda en büyük yekünü tutan bu 3 sektörün dışında, son yıllarda sürekli gelişme gösteren Su Ürünleri ve Mamulleri, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ile Otomotiv Endüstrisi sektörleri ihracatında bir önceki yıl aynı dönemine oranla önemli artışlar yaşanmıştır.

Bölge ihracatımızda sanayi ürünleri ihracatının da her geçen gün gelişerek artış göstermesi katma değerli ve inovatif imalat sanayi ürünlerinde gelecekte Doğu Karadeniz Bölgesinin Kafkasya ve Orta Asya Bölgesinin önemli üretim üssü olmasına büyük katkı sağlayacaktır.

Bölgemiz bu konuda gerek kurumsal ve gerekse beşeri sermaye açısından önemli potansiyeller taşımakta olup, bu konuda gerekli olan altyapı yatırımlarına bir an önce başlanılması ile Doğu Karadeniz Bölgesi bu misyona kavuşmuş olacaktır" dedi.

Kalyoncu, bölgeden 2018 yılının ilk 10 ayında 124 farklı ülkeye ihracat yapıldığını belirterek "En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, Almanya, Gürcistan, İtalya ve Fransa olmuştur.

Doğu Karadeniz Bölgesinden yılın 10 ayında yapılan ihracatta en fazla ihracat artışı sağlanan ülkeler ise Vietnam, Türkmenistan, Moritanya, Yemen ve Romanya olmuştur.Yaş meyve sebze ihracatımızda en önemli ihraç pazarımız olan Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatımızda karantina kontrollerinden kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle sektör ihracatının istenilen düzeyde artış göstermediğini, objektif kriterlere göre kontrollerin yapılmaması nedeniyle yaş meyve sebze ihracatçılarının büyük mağduriyet durumu ile karşı karşıya kalmış olup, yetkili Makamlardan bu konuda yok olma durumu ile karşı karşıya kalan yaş meyve sebze ihracatçısına destek olunmasını talep etmektedir.

Karşılıklı olarak iki ülke en üst yetkili makamlarının bu konuyu kalıcı ve değişmeyen kurallara bağlayarak, keyfi uygulamalardan kaynaklanan bu mağduriyetlerin giderilmesi büyük aciliyet arz etmektedir" diye konuştu.

Bunun yanında, özellikle finansmana erişim konusunda ihracatçılarımız büyük sorun yaşadığını kaydeden Kalyoncu "Bankaların kullanılan kredilerde vade uzatımı yapmaması, talep edilen teminat miktarlarının 4 katına çıkarılması, yeni kredi tahsisi yapılmaması karşılaşılan en büyük sorunların başında yer almaktadır.

Yapılandırma tavsiye kararı olmasına rağmen, kamu bankaları dahi hiçbir banka reel sektöre yardımcı olmamakta, vadesi gelmeyen kredilerin dahi geri çağrılması nedeniyle sanayici ve ihracatçılarımızın dayanacak gücü kalmamıştır.Bundan dolayı, yetkililerden vadesi gelen krediler dahi tüm kredilerde resen 1 yıl vade uzatımı yapılarak reel kesimin rahatlatılmasını talep etmekteyiz" ifadelerini kullandı. - TRABZON

İlgili diğer haberler

Ulaştırma Bakanı: Zengezur Koridoru Orta Koridor Ülkeleri İçin Önemli Bir Adım
DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 4
Beyoğlu nda erkek cesedi bulundu
Beyoğlu nda erkek cesedi bulundu
Beyoğlu nda ceset şoku
BEYOĞLU NDA METRUK BİR BİNADA ERKEK CESEDİ BULUNDU