Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Azerbaycan- Türkmenistan Devlet Başkanları Zirvesi'ne ilişkin, "Temennim odur ki Türkmen gazını ülkemize Hazar üzerinden getirelim." dedi.
Erdoğan, Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları Birinci Zirvesi'ne katılmak üzere gideceği Türkmenistan'a hareketi öncesi Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.
Bir gazetecinin, "Yarın düzenlenecek Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları Zirvesi'nde pek çok konu başlığı öne çıkıyor ancak enerji meselesi özellikle Rusya- Ukrayna Savaşı ile en öne çıkan başlıklardan biri.
Türkmen gazının dünya pazarına sunulması ve taşınması noktasında Türkiye'nin alternatif rotalardan biri olması bekleniyor.Bu bağlamda yürütülen çalışmalarda hangi aşamaya gelindi?" sorusuna Erdoğan, aslında bu konuyu Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ile daha önce bir araya geldiklerinde görüştüklerini ve bu konuda Berdimuhamedov'un hassasiyetlerini de gördüğünü söyledi.
Avaza Zirvesi'nin zaten ağırlıklı olarak doğal gaz konusundaki adımı atmaya yönelik olduğunu dile getiren Erdoğan, "Onun için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanım da şu anda bu zirvede bizimle beraber olacak.
Orada bu görüşmeleri yapacağız.Tabii bir diğer tarafta da İlham Bey'in olması da bu süreç için önem arz ediyor.Bunları orada üçlü olarak konuşacağız, temennim odur ki Türkmen gazını ülkemize Hazar üzerinden getirelim." diye konuştu.
Erdoğan, bir gazetecinin " Suriye'nin kuzeyine yönelik kara harekatına ilişkin neler söylemek istersiniz?" sorusuna, şu yanıtı verdi:
"Her zaman söylediğim gibi yine söylüyorum bu işin adresi, bu işin tarihi verilmez.Fakat Soçi Mutabakatı'nda Sayın Putin ile vardığımız hedefler belli.Onu kendisine tekrar hatırlattım ve hedefimiz özellikle sınırdan güneye malum bizim 30 kilometrelik derinlikte bir hedefimiz var.
Zira buralardan ülkemiz sürekli olarak maalesef teröristlerin adeta tehdidi altında kalıyor.Son zamanlarda bu ciddi manada çoğaldı.Bunlara karşı bizim sessiz kalmamız mümkün değil.Yani Pençe Kilit'te neyse attığımız adımlar, aynı şekilde Suriye'nin kuzeyinde zaman zaman topraklarımıza karşı yapılan saldırılara sessiz kalmamız da mümkün değil.
Bunu da uyarıyoruz, hatırlatıyoruz ve dost Rusya ile birlikte buradaki atacağımız adımlarda birlikte, beraber karar ve belki de uygulamayı yapma noktasında kendisinden destekleri de istedik.Bu konuda, asla taviz veremeyiz çünkü terör tehdidi altında olan ülkemdir ve ülkemin terör tehdidi altında olması için de kimseden herhalde izin alacak da değiliz."
"Parlamentodaki diğer partilerin destek vermesi işimizi kolay kılacaktır"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili son günlerde bir tartışma var.Bir yaş şartı getirilecek mi?Emeklilikte yaşa takılanlar ikinci kez yaşa takılacak mı?Bu konuyla ilgili nihai alınan bir karar var mı?
Kapsamı, çerçevesi ne olacak?" sorusunu, "Öncelikle tabii EYT konusunda bu ay sonuna kadar bu işi neticelendireceğiz. Şu anda ilgili bakan arkadaşlarım çalışmaları sürdürüyorlar ve inşallah ay sonuna kadar da bunu karara bağlayacağız ve 2023'e masamızdan bunu kaldırarak inşallah girmiş olacağız.
Olay bu." şeklinde yanıtladı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bugünkü görüşmesi hatırlatılan Erdoğan, "Görüşmenin gündeminde anayasa değişiklik süreci oldu mu ve anayasa değişiklik sürecinde muhalefetle tekrar ikinci bir istişare süreci olacak mı?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:
"Cumhur İttifakı olarak, Devlet Bey ile tabii etraflıca birçok konuyu görüştük. Şu bir gerçek, ikimizin oyu parlamentoda anayasa değişikliğine yeterli değil.Bu konularla ilgili olarak gerek başörtü meselesi gerek aile konusu, bu konularda anayasa değişikliği hususunda parlamentodaki diğer partilerin destek vermesi işimizi kolay kılacaktır.
Onun için de grubumuz, bu çalışmaları Cumhur İttifakı ile beraber yürütüyor.Temennimiz odur ki parlamentodaki diğer partilerin vereceği destekle bu anayasa değişikliğini yapabilecek sayıya ulaşalım ve anayasa değişikliğini de bu şekilde yapalım."
(Bitti)