Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru Hattı ile bugüne dek Türkmenistan’dan 32 milyon ton petrol uluslararası piyasalara ihraç edildi. Azerbaycan Devlet Petrol ve Doğalgaz Şirketi (SOCAR) Başkanı Rovşan Najaf, çarşamba günü ’Türkmenistan’ın Petrolü ve Doğalgazı-2022’’ (OGT-2022) başlıklı XXVII. uluslararası konferansta konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Rovşan Najaf, SOCAR’ın petrol ve doğalgaz alanındaki çoklu faaliyetleri, Hazar Denizi’ndeki imkanları ve uzun vadeli stratejik hedefleri hakkında bilgi verdi.
SOCAR Başkanı, Azerbaycan ile Türkmenistan arasında imzalanan ve Hazar Denizi’ndeki Dostluk hidrokarbon kaynaklarının ortak keşfi ve geliştirilmesini öngören Mutabakat Zaptı’nın, iki ülkenin petrol ve doğalgaz sektörleri için yeni işbirliği fırsatları oluşturduğunu ifade etti.
Rovşan Najaf’a göre, Avrupa Komisyonu’nun Hazar Denizi ve Ortadoğu doğalgazının Avrupa’ya taşınmasına yönelik bir girişimi olan Güney Doğalgaz Koridoru, yalnızca Azerbaycan için değil, tüm bölge ülkeleri açısından da önem arz ediyor.
Toplam 1.768 kilometre uzunluğundaki Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı’nın 443 kilometrelik bir kesimi Azerbaycan, 249 kilometrelik bir kesimi Gürcistan ve 1.076 kilometrelik bir kesimi ise Türkiye toprakları üzerinden geçmektedir.
BP (yüzde 30,1), SOCAR (yüzde 25), MOL (yüzde 8,9), Equinor (yüzde 8,71), TPAO (yüzde 6,53), ENI (yüzde 5), Itochu (yüzde 3,4), ExxonMobil (yüzde 2,5), INPEX (yüzde 2,5), TotalEnergies (yüzde 5) ve ONGC (yüzde 2,36) şirketleri Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı’nın hissedarlarıdır.