Azerbaycan/Bakü/Trend Haber Ajansı Türkiye Masası
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Trend Haber Ajansı’na özel olarak yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin hayata geçirdiği ulaştıma projeleri Azerbaycan’ın da projeleridir” dedi.
Azerbaycan’ın bağımsızlığının berpa edilmesinin 25. yıl dönümünü kutladığını ifade eden Bakan Arslan, Türkiye ve Azerbaycan iki devlet olmakla birlikte tek millet olduğunu vurguladı.
Bakan Arslan’ın yaptığı açıklamalar:
Türkiye ve Azerbaycan tek millet prensibi doğrultusunda stratejik ilişkileir var.Bu bizi memnun ediyor.Biz biliyoruz ki, iki ülke de dünya çapında her platformda bir birini destekliyorlar ve birlikte büyüyorlar.
Bu da memnuniyet duuyduğumuz birşey.Azerbaycan’ın bağımsızlığı çok önemli.Ve aynı zamanda, Dağlık Karabağ sorunun çözülmesi kapsamında her zaman Azerbaycan’ın yanında olduğumuzu söyledik, yine bi kere daha vurguluyoruz. Özetle iki ülkenin işbirliği, geçmişte olduğu gibi gelecekte de devam edecek.
Bu hem halklarımız hem de ülkelerimiz açısından çok önemli.
Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin ilk hattı 2017 yılı başlarında açılacak
Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu projesi Azerbaycan ve Türkiye için çok önemli.Bu proje Türkiye ve Azerbaycan’ı kesintisiz demiryolu ile bağlayacak olması çok önemli.Bu sadece iki ülkenin işbirliği çerçeversinde değil, iki ülkenin işbirliğinin bu coğrafyada gelişmesi adına daha da önemli.
Zira BTK projesi hem Azerbaycan’daki yüklerin Türkiye aracılığı ile Avrupa’ya taşınmasını hem de Avrupa’dan Orta Asya’ya gidecek yüklerin de Azerbaycan’da Bakü limanı Kazakistan’ın Aktau limanına, Türkmenistan’ın Türkmenbaşı limanı marifeti ile iletilmesi, ordan da Çin’e kadar ulaştırılması adına çok önemli.
Bu nedenle biz iki ülke ve partnerimiz Gürcistan olarak bu projeyi çok önemsedik.Bu gün de çok önemsiyortuz.Bu proje, bölkede ekonomimizin ve ticaretimizin gelişmesi, Azerbaycan ve Türkiye etrafındaki ülkeler ile olan ilişkilerimizin geliştirilmesi adına da önemli.
Proje artık son aşamaya geldi. 2017 yılın başlarında bu projenin en azından bir hattını hayata geçirerek, dizel lokomotif işletmeciliği yapmayı, yıl içerisinde 2. hattı gerçekleştirmeği hedefliyoruz. Bu proje sadece Azerbaycan ve Türkiye’nin projesi değil, Azerbaycan ve Türkiye ile birlikte etrafımızdakı coğrafyanın, Çin Kazakistan, Türkmenistan Gürcistan ve Avrupa’nın da ihtiyac duyduğu proje.
Denizcilik tecrübemizi Azerbaycan ile paylaşmak istiyoruz
Bütün alanlarda olduğu gibi denizcilik alnında da Azerbaycan ile büyük işbirliği ortaya koyduk.Gerek Hazar Denizi’ndeki limanların altyapılarını güclendirmek, gerek tershanecilik konusunda biz Azerbaycan ile işbirliği yapıyoruz, yapma isteğimizi de ortaya koyduk. Çünkü Türkiye hem limancılık konusunda hem gemi inşası konusunda çok ciddi bir tecrübeye sahip.
Biz bu tecrübemizi Azerbaycan ile paylaşmak istiyoruz. Ülkemizin karadeniz limanları, Samsun limanı dahil Azerbaycan ile işbirliği yaparak deniz aşırı ülkelere, Karedeniz ülklelerine, Karadeniz üzerinden de Ege’ye, Akdenize açılmaları yönünde güzel bir işbirliği çalışmamız var.
Biz bunu daha çok yaygınlaştıracağız.
Hazar Denizi'ndeki limanların yapılması konusunda da Türk şirketleri önemli görevler alıyor. Bundan sonra da Azerbaycan’da ve Hazer Denizi etraf ülkelerle de bu işbirliğini geliştireceğiz. Hem tershane inşatı hem gemi inşatı hem de liman inşatı konusunda işbirliği yapacağız.
Türkiye Türk Dili Konuşan ülkelerle bilgi iletişim alanında işbirliğini genişlendirmek istiyor
Bakü’de düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi) Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanları 1. Toplantısı’na değinen Bakan Aslan, konuşmalarını şöyle sürdürdü:
Bilgi ve iletişim teknolojileri artık dünyada baş döndürücü şekilde büyüyüor ve büyük potansiyele sahip.Biz, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgizistan ile Turk Dili Konuşan Ülkeler bu alandaki işbirliğini çok daha genişlendirmek istiyoruz.
Bu alanda geliştirdiğimiz işbirliği ile birlikte hem Asya’da hem Avrupa’da çok daha etkili bir şekilde bu sektörden yararlanmak istiyoruz.Gerek e-devlet projeleri gerek siber güvenlik konularında hem ortak projeler gerçekleştirmek istiyoruz hem de tecrübelerimizi paylaşmak istiyoruz.
Konsey olarak uluslararası ICT topantılarında da ortak tavır sergiliyoruz.Bu ortak tavır çerçevesinde de hareket ediyoruz ki, birlikten güç doğuyor.Bu alanda da birlikteliğimizin bizi -Azerbaycan ve Türkiye olarak güçlü olacağımızı sağlayacağını düşünüyoruz.
Eminim ki, bu toplantdan iki ülkenin de hayırına olacak, diğer ülkelerin de faydasına olacak çok güzel sonuçlar çıkacak.
Fiber altyapılar insanlarımızın sosial refahını yükseldecek
Fiber altyapısı ile birlikte, bilgi otoyolu da dediğimiz çok önemli bağlantılar oluşturuluyor.Biz, Azerbaycan, Çin, Kazakistan, Rusya, Gürcistan bu alanda çok önemli işbirliği yaparak özellikle Trans-Avrasya Superenformasyon Kablo Anahattı (TASİM) konsorsiyumu adı altında Fiber altyapıyı Çin’den Avrupa’ya kesintisiz hatt haline getirmek istiyoruz.
Bu konuda Türkiye gerek Türkiye’de gerekse Avrupa’da yaptığı projeler nedeni ile zaten bu altyapıya sahip bu konuda tecrübesi var ve bu konuda hazır olduğumuzu ifade ediyoruz.Bu konuda daha hızlı hareket etmeliyiz.
Telekomunikasyon alanı özellikle geleceği çok büyük olan bir alan.Altyapıyı kesintisiz ve sürekli hale getirerek yaklaşık 15 bin kilometrelik fiber hattan bahsediyoruz.Bunu birlikte oluşturacağız.Böylece bilgi ve iletişim teknolojilerinde de hem işbirliğini yapmış hem de oluşturduğumuz altyapı üzerinden de ülkelerimizin menfaatine, ticaret ve ekonominin büyümesine, insanlarımızın sosial refahının artırılmasına da katkı sağlamış olacağız.
Türkiye’nin ulaştıma projeleri Azerbaycan’ın da projeleridir
Türkiye coğrafı olarak Avrupa ve Asya arasında köprü rolü oynayan bir ülke.Ancak biz bu coğrafi avantajımızı ulaştırma projeleri ile, ulaştırma koridorları ile tamamlamak ve bundan yararlanmak istiyoruz..
Bunun için Türkiye’yi bölünmüş yollar ile donatıyoruz, büyük köprüler, yüksek hızlı trenler, tüneller yapıyoruz.Sadece bu yıl içerisinde, “Asrın Projesi” denilen Marmaray projesinden sonra Asya ve Avrupa’yı Yavuz Sultan Selim köprüsü ile bağlamış olduk.
Ayrıca, İstanbul’u İzmir’e bağlayacak 2.otoyol ve Osmangazi köprüsünü açmış olduk ki, bu açılışarın hepsinde Azerbaycan üst düzey katılımla bizim mutluluğumuzu paylaştılar. 20 aralıkta da Avrasya Tuneli dediğimiz Asya ile Avrupa’yı denizin altından bağlayacak, otomobillerin geçeceği tuneli açacağız.
Bütün bu projeler sadece Türkiye’nin projeleri değil.Bu projeler Türkiye’de ulaştırma koridorlarını, hızlı trenlerle birlikte, Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars ile birlikte Avrupa’yı Asya’ya bağlamış olacak.
Biz, Azerbaycan ile bütün ulaştırma koridorlarında işbirliği yaparak hem Avrupa’yı hem Asya’ya daha kolay ulaşabilir hale geleceğiz, bu projelerden birlikte yararlanmış olacağız.Bu projeler sadece Türkiye’nin değil, Türkiye ve Azerbaycan’ın projeleridir.
Biz her ne kadar iki devlet olsakda bir milletiz.
Dünyada bizi istemeyen ülkeler olabilir
Dünyada bizi istemeyen ülkeler olabilir, siyasi çekişmeler olabilir.Ama Türkiye ve Azerbaycan her platformda birlikte hareket etmeyi, kardeşliği ortaya koymayı hiç ihmal etmiyorlar.Biz 15 Temmuzda olağanüstü bir sıkıntı, bir hainlikle karşı karşıya geldik.
Ama ona rağmen Azerbaycanlı kardeşlerimiz , Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev başta olmak üzere ilk andan itibaren yanımızda olduklarını, bizim ile birlikte olduklarını ortaya koydular.Bu da bizi memnun da ediyor aynı zamanda birlikte yol yürümemiz gerektiğini, bir birimizden ayrılmadan hareket etmemiz gerektiğini Türkiye ve Azerbaycan’a sorumluluk olarak yüklediğini düşünüyorum.
Muhabir: Orkhan Guluzade