Alman otomobil üreticileri, değişen pazar dinamiklerinin baskısını hissediyorlar

Alman otomobil üreticileri, değişen pazar dinamiklerinin baskısını hissediyorlar

Alman otomobil üreticileri bir takım zorluklarla karşı karşıya kalmış durumdalar. Uluslararası yayın kuruluşu Deutche Welle (DW) pazar günkü makalesinde, elektrikli mobilite ve otonom sürüşe geçişin Alman otomobil endüstrisi için daha yüksek maliyetlere neden olduğunu, ancak hala çoğunlukla içten yanmalı motorlu araç satışlarından gelen gerekli fonların giderek belirsizleştiğini belirtti.

Volkswagen, Mercedes Benz ve BMW gibi büyük Alman otomobil üreticileri 2023’ün ilk yarısı için artan gelirler ve daha yüksek karlarla tatmin edici iş rakamları bildirirlerken, yılın geri kalanı için görünümleri yatırımcıları ve hissedarları hayal kırıklığına uğrattı. Enflasyon, yükselen faiz oranları ve yeni araç talebindeki düşüş gibi faktörler sektörün beklentilerini azaltıyor.

Almanya’da özellikle akülü araç siparişleri azalıyor ve talep bir önceki yıla oranla yüzde 40 azaldı.

Gelişen Çin otomobil pazarı

Dünyanın en büyük ve en önemli otomotiv pazarı konumunda olan Çin, elektrikli otomobil sektöründe hızlı bir büyüme yaşamakta ve sadece yeni satışlarda değil, üretimde de öncülüğünü sürdürmektedir. Şu anda Çin, tek başına küresel çapta kullanılan tüm elektrikli araçların yarısını oluşturuyor.

Çinli otomobil üreticileri teknolojik ilerlemeler açısından önemli adımlar atıyorlar ve sektörün öncüsü Tesla ile aralarındaki farkı hızla kapatıyorlar. Çinli otomobil alıcıları giderek daha fazla yerli markaları tercih ediyorlar. Çin’in en büyük otomobil üreticisi BYD, bu yılın ilk yarısında Tesla’dan yüzde 29 daha fazla tam elektrikli otomobil satışı gerçekleştirdi.

Volkswagen’in üst düzey markaları Porsche ve Audi de Almanya’nın diğer iki lüks otomobil üreticisi Mercedes-Benz ve BMW gibi artan pazar baskısını hissediyor.

İçten yanmalı motorlu araçları kapsayan Çin otomobil pazarında, Çinli markaların bu yıl ilk kez yabancı markaları satışlarda geçerek yüzde 51’lik bir pazar payı elde etmesi bekleniyor. Ayrıca, yönetim danışmanları AlixPartners tarafından hazırlanan 2023 Küresel Otomotiv Görünümü raporuna göre, tahminler bu payın 2030 yılına kadar yüzde 65’e çıkacağını gösteriyor.

Avrupa’da otomobil satışlarının COVID-19 salgını öncesinde görülen seviyelerden yaklaşık yüzde 15 daha düşük olmaya devam etmesi bekleniyor.Avrupalı üreticiler kendi iç pazarlarında bile Çinli elektrikli araç üreticilerinin artan baskısıyla karşı karşıyalar. Özellikle Çin, 2023’ün ilk çeyreğinde önde gelen küresel otomobil ihracatçısı olan Japonya’yı geride bıraktı. 2020 yılında bu alanda altıncı sırada olan Çin, bir satış pazarı, bir ihracatçı ve bir üretim yeri olarak ilerleyişini sürdürüyor.

AlixPartners’ın otomotiv uzmanı Fabian Piontek, Çin’in bir otomotiv süper gücü olma yolunda ilerlediği görüşünü paylaşıyor. Ayrıca Piontek’e göre, Alman otomobil üreticileri için rekor karlar dönemi sona eriyor.

İlgili diğer haberler

Erzurum'dan 45 Ülkeye İhracat Yapıldı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, basın mensuplarının sorularını yanıtladı: (2)
Otomotivde patent şampiyonu Mercedes-Benz Türk oldu
Orta Asya pazarının yönetimine Mobil Oil Türk imzası!
Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Koçaslan: "LGT Lojistik ile ticari ilişkilerimiz 15 yıldır sağlıklı bir şekilde devam etmektedir"
Türkiye'nin "iki tekerlekli taşıt" ihracatında ilk çeyrekte yüzde 81'lik artış
Türkiye'nin çekici ihracatı ilk çeyrekte yüzde 99 artışla 255 milyon 333 bin dolar oldu