4 çocuk annesi kadın 18 yıldır vatandaşlık mücadelesi veriyor

4 çocuk annesi kadın 18 yıldır vatandaşlık mücadelesi veriyor

4 çocuk annesi kadın 18 yıldır vatandaşlık mücadelesi veriyor

ŞANLIURFA - Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine gelin olarak gelen Türkmenistan vatandaşı 4 çocuk annesi Nasiba Şamuradova, 18 yıllık mücadelesine rağmen bir türlü vatandaşlık alamadı.

Türkiye'ye 2005 yılında gezi amacıyla gelen, Türkmenistan vatandaşı Nasiba Şamuradova, İstanbul'da tanıştığı Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde ikamet eden Said Bayraktar ile evlendi. 18 yılıdır evli, resmi nikahı olan ve 4 çocuk annesi kadın bu süre zarfında bir türlü Türkiye vatandaşlığını alamadı. Resmi nikahı olmasına rağmen çalmadık kapı bırakmayan Nasiba, mücadelesine devam ediyor. Korkusu çocuklarından uzaklaştırılmak olan kadın, yetkililerden yardım istiyor.

Türkiye'ye gezi amacıyla gelmişti, tanıştığı kişiyle evlendi

2005 yılında Türkiye'ye gezi amacıyla geldiğini ve burada tanıştığı kişi ile bir süre sonra evlendiğini belirten Şamuradova, "18 yıldır evliyim, bu evlilikten 4 çocuğumuz dünyaya geldi, evlilik cüzdanımız var ama 18 yıldır uğraşmama rağmen bir türlü Türkiye vatandaşlığını alamadım.

Her seferinde vatandaşlık için başvurduğumda belgelerimin eksik olduğunu söylüyorlar, eksik belgeleri tamamladığım zamanda, tekrar Türkmenistan geri dönüp ayrı bir pasaport çıkarmamı benden istiyorlar" dedi.

Yıllardır Türkiye'de olduğu için kaçak duruma düştüğünü ve Türkmenistan'a geri döndüğü zaman geri bırakılmayacak korkusu olduğunu söyleyen Nasiba, "Bu süre zarfında cezalı duruma düşmüşüm, bir de çocuklarımdan ayrı olamam, ya gidersem ve beni geri bırakılmazlarsa korkusu bende var. Ben çocuklarımdan uzak yaşayamam, hep bu korkuyla yaşıyorum" şeklinde konuştu.

"Sağlık ve diğer hizmetlerden yararlanamıyorum"

3 yıl önce guatr hastalığı nedeniyle ameliyat olduğunu ve sağlık hizmetlerinden hiç birinden faydalanmadığını belirten Şamuradova, "Hastanelere hiçbir zaman gidemiyorum, gittiğim zaman ücret karşılığı gidiyorum, buna da maddi imkanım yetmiyor. 3 yıl önce guatr hastalığı teşhisi ile ameliyat oldum, kötü huylu tümörmüş, kimliğim olmadığından dolayı her şeyi ücretli olarak karşılamak zorunda kalıyorum, maddi durumumun olmadığından dolayı doğru dürüst tedavide olamıyorum. Çünkü ilaçlar, muayene her şey ücretli ve bu maddi olarak beni çok aşıyor" ifadelerini kullandı.

"Çalmadık kapı bırakmadım"

18 yıl içerisinde çalmadık kapı bırakmadığını ve tüm kapıların yüzüne kapandığını söyleyen Nasiba, "Güç idaresinden tutun, valiliğe, kaymakamlığa, Ankara'ya, İstanbul'a, Cimer'e nerde bir umut ışığı olduysa oraya gittim ve hep bunun mücadelesini verdim ama 18 yıl içerisinde bir neticeye varamadım, artık çok yoruldum.

Normalde kanunlara göre 3 yıl yabancı uyruklu bir kadın, bir Türk vatandaşıyla evli kalırsa, Türk vatandaşlığını alıyor, ben18 yıldır evli olmama ve 4 çocuğumun olmasına rağmen alamadım, bu konuda yetkililerden yardım istiyorum" diye konuştu.

İlgili diğer haberler

Şuşa'da Kültür Başkentliği Türkmenistan'a devredildi
Türkmenistan Maliye ve Ekonomi Bakanlığı yatırım ihalesi düzenliyor
"Türkiye de Türkmenistan Kültür Günleri"
DHA YURT BÜLTENİ - 8
Sivas'ta, 'Türkmenistan Kültür Günleri Konseri'
Sivas ta Türkmenistan Kültür Günleri Konseri düzenlendi